Dişler Neden Çürür?

Diş çürümesi, çeşitli sebepler dolayısıyla meydana gelebilecek bir diş problemi. Erken teşhis edildiği takdirde dolgu gibi tedaviler sayesinde ortadan kaldırılabilecek bir problem olmasına rağmen özellikle geç tespit edildiğinde dişin işlevini yitirmesine ve çekilmesine yol açabilir. Bunun için düzenli diş hekimi kontrolüne gitmek ve var olan çürüklerin mümkün olan en kısa süre içerisinde müdahale edilmesini sağlamak önemli.

Diş Çürümesi Nedir?

Birden fazla sebep dolayısıyla meydana gelebilecek diş çürümesi bütün dişlerde görülebilecek bir problem. Fakat genellikle arka dişler olarak da değerlendirilen dişlerde meydana gelir. Bununla birlikte ön diş çürümesi gibi problemler yaşayan kişiler olduğunu da dile getirmek mümkün. Diş çürümesinin birden fazla sebep dolayısıyla meydana gelebileceğini söylemek gerekir.

Diş sağlığı açısından dünyadaki en iyi ayva rahatsızlık olarak değerlendirilen diş çürümesi düzenli diş hekimi kontrolüne giderek üstesinden gelinebilecek bir problem olarak değerlendirilir. Var olan çürüklere erken müdahale etmek dişin işlevsiz hale gelmesini engeller. Diş çürüklerinin tedavi edilmemesi kişinin şiddetli bir ağrı ve acı ile karşılaşmasına yol açar.

Diş Çürümesi Neden Olur?

Diş çürümesinin nedenleri arasında birden fazla etken bulunur. Dişlere yapışan ve farklı öğelerden oluşan plaklar uzun süre temizlenmediği takdirde diş çürüğüne yol açarlar. Bakteriler, tükürük, asit ve yiyecek kalıntılarının kombine hale gelmesiyle oluşan plaklar dişlerin çürümesine yol açan en temel etkenler.

İleri ya da genç yaşta diş çürümesi ağız sağlığı konusunda yeterince etkili bir bakım yapmadığınızı da gösterebilir. Özellikle anoreksiya ve bulimia gibi bir rahatsızlık geçirdiyseniz veya reflü problemi yaşıyorsanız diş çürüğü ile karşılaşma ihtimalinizin daha yüksek olduğunu bilmelisiniz.

Bununla birlikte aşırı şekerli ve asitli yiyecek ya da içecekleri bol miktarda tüketmek, diş ipi kullanmamak ve rutin ağız kontrolünü gerçekleştirmemek, yeterince florür almamak da diş ve diş eti çürümesi ile karşılaşmaya yol açabilir.

Çocuklarda Diş Çürümesinin Nedenleri Nelerdir?

Diş çürüğü; yalnızca yetişkinlerde değil, aynı zamanda çocuklarda da ortaya çıkabilir. Çocuklarda diş çürümesi ile karşılaşmaya yol açabilecek etkenler arasında sürekli şeker gibi atıştırmalıkların tüketiliyor olması, ağız hijyeni konusunda yeterince etkin olunmaması ve diş minesi tabakasının bozulması gibi etkenler bulunur. Bununla birlikte temel dişlerin bakterilere maruz kalması, geceleri biberon veya emzik kullanımı, yetersiz florür tüketimi de çocuklarda diş çürümesi belirtileri arasında.

Diş Çürümesi Engellenebilir Mi?

Diş çürümesini engellemek elbette mümkün. Diş çürümesine yol açan en önemli etken, dişlere yapışan ve uzun süre boyunca temizlenmeyen plakalar. Ağız sağlığınıza yeterince özen gösterdiğiniz takdirde diş çürümesini engelleyebilir ve daha sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.

Diş çürümesini engellemek için yapılması gerekenlerin başında rutin ağız sağlığı ve bakım yöntemlerini izlemek bulunur. Bununla birlikte periyodik aralıklarla diş hekimi muayenesine gitmek ve kontrol olmakta diş çürümesine engel olmak ya da erken teşhis gerçekleştirmek adına önemli.

Diş çürümesi geç teşhis edildiği takdirde dişin çekilmesiyle son bulan bir tedavi sürecine yol açar. Bu durum diş eksikliği yaşamanın bir nedeni. Dişlerinizin sağlığını koruması ve eksiklik yaşanmaması adına periyodik aralıklarla diş muayenesi olmak ve hekim tarafından tespit edilen diş çürüklerinin kısa süre içerisinde kontrol altına alınması bu gibi problemler yaşamayı engeller.

Diş Çürümesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş çürüğü başlangıcı, çoğunlukla herhangi bir belirti göstermez ve sessiz olur. Bu sebeple pek çok kişi diş çürümesine erken teşhis etmekte zorlanır. Herhangi bir belirti meydana gelmediği için diş hekimine muayene olmaz. İlerleyen seviyelerde diş şiddetli ağrı ile karşılaştığında diş hekimine muayene olunması dişi kurtarmak için çok geç olmasına yol açabilir.

Şiddetli ağrı diş çürüğünün en temel belirtileri arasında. Bununla birlikte tatlı, sıcak veya soğuk bir gıda tüketirken meydana gelen ağrı ve hassasiyette diş çürümesinin belirtileri arasında bulunur. Isırma ya da çiğneme esnasında meydana gelen acı, dişte gözle görülür şekilde meydana gelen delikler, dişin yüzeyinde bulunan kahverengi, siyah ya da gri lekeler de içten diş çürümesi belirtileri arasında.

Diş Çürümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş çürüğü tedavisi ancak bu alanda uzman bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilebilir. Belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız vakit kaybetmeden diş hekimine muayene olmalısınız. Yapılan fiziksel muayene sonrası hekim diş çürüğünün konumunu belirler. Bazı durumlarda çürükler net bir şekilde gözükmediği için röntgen talep edilebilir.

Diş çürümesi tedavi edilirken dolgu, kron, kanal tedavisi, erken tedavi ve diş çekimi gibi pek çok farklı yol izlenebilir. Diş çürüğü tedavisi; çürüğün durumuna, hastanın tıbbi geçmişine ve çürüğe neden olan etkenlere bağlı olarak belirlenir.

Diş Çürümesi Nelere Yol Açar?

Diş çürüğü, kesinlikle tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen diş çürüğü pek çok probleme yol açabilir. Bunların arasında:

  • Yaşam konforunu düşüren ve kişinin kendini rahatsız hissetmesine yol açan ağrı
  • Enfeksiyon ile birlikte görülen irin birikimi
  • Ağızda çürük sebebiyle meydana gelen koku
  • Diş çürüğünün sepsise girmesi ile birlikte hayatı tehlikeye atabilecek apseler
  • Çiğneme esnasında güçlük yaşanması

Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda diş çürüğü temizleme önemli. Farklı yöntemler ile tedavi edilebilen ancak alanında uzman bir hekim tarafından müdahale edilmesi gereken diş çürüğü, erken teşhis edildiğinde kısa süre içerisinde tedavi edilebilir. Bunun için periyodik aralıklarla diş hekimine muayene olmaya özen göstermelisiniz.

Diş tedavileri hakkında ayrıntılı bilgi almak ve EsteCenter ile iletişime geçmek için İletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

whatsapp logo
X

Estecenter
Çevrimiçi

Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇