Doğru Diş Fırçalama Teknikleri

Doğru diş fırçalama teknikleri, iş sağlığını olumlu bir şekilde etkileyen en kritik etkenlerden biri. Pek çok kişi düzenli olarak dişlerini fırçalıyor olmasına rağmen diş çürükleri gibi istenmeyen problemlerle karşılaştığını dile getirir. Eğer bu gibi bir problem yaşıyorsanız doğru diş fırçalama tekniklerini uygulamıyor olabilirsiniz. Sağlıklı bir alışkanlık olan diş fırçalama, çeşitli tekniklerle düzenli olarak gerçekleştirilebilir.

Diş Nasıl Fırçalanır?

Diş fırçalama alışkanlığı kazanmak, ağız sağlığını olumlu yönde etkileyen en önemli alışkanlıklardan biri. Her gün sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce olmak üzere en az 2 dakika diş fırçalamaya özen göstermeli ve vakit ayırmalısınız. Dişlerinizi fırçalayarak ağız ortamında bulunan gıda artıklarını ve mikropları giderebilirsiniz.

Eğer diş çürüğüne yol açabilecek besinleri yoğunluklu olarak tüketiyorsanız yemek sonrası dişlerinizi fırçalamak başarılı bir önlem almak anlamına gelir. Diş fırçalamanın yanı sıra çalkalama suları ile gargara yapmak, diş ipi kullanmak, ağız duşu kullanmak veya ara yüz fırçası tercih etmek de ağız sağlığınızı olumlu yönde etkiler.

Doğru Diş Fırçalama Teknikleri Nelerdir?

Doğru diş fırçalama teknikleri, birden fazla seçenek bulundurur. Böylelikle kendiniz için en uygun yöntemi seçebilirsiniz. Bununla birlikte diş fırçalama esnasında dikkat etmeniz gereken etkenler hakkında kafa karışıklığı yaşıyorsanız bir diş hekimine danışmanız önerilir.

Diş fırçalamadan önce ellerimizi yıkamaya ve ağzınız temiz suyla çalkalamayı özen göstermelisiniz. Diş macununu köpürmesini engellemek için fırça gibi Islatmamalısınız. Bir miktar macunu diş fırçasına sıkarak fırçalama işlemine başlamalısınız. Diş fırçasını diş ile diş eti yüzeyine 45 derece açıyla yerleştirerek üst dişlerde yukarıdan aşağı, alt dişlerde ise aşağıdan yukarı doğru hareketlerle kullanmalısınız. Diş fırçalama işlemini en az 2 dakika boyunca sürdürmelisiniz. Diş eti dokusunu yumuşak hareketlerle fırçalamalısınız.

Dişleriniz için Uygun Diş Fırçasını Nasıl Seçersiniz?

Diş fırçaları, isimlerinden de anlaşılacağı üzere ağız sağlığını sağlamak ve dişleri daha temiz hale getirmek için kullanılan fırçalar. Farklı markalar tarafından farklı özelliklere sahip olacak şekilde üretilirler.

Diş fırçaları yalnız yetişkinler için değil, bebekler ve çocuklar için de uygun bir kullanıma uygun çeşitler ile üretilir. Bebek diş fırçaları u şekli alarak tasarlanır. U fırçaları olarak da adlandırılır. U diş fırçası kullanımı, bebeklerin henüz küçük yaşta diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları adına çok önemli. Bu diş fırçaları iki ile altı yaş arasındaki çocuklara yönelik olur.

Fırçayı eşit miktarda diş macunu ilave ettikten sonra üzerine yerleştirerek hafifçe sağa ve sola hareket edilmesi yeterli. Böylelikle çocuklar kendi dişlerini fırçalama konusunda etkili ve sorumluluk sahibi hissederler.

Bununla birlikte diş fırçası seçimi sırasında zorlanıyorsanız bir diş hekimine danışmanız önerilir. Diş etlerinizin hassasiyeti ve diş ile ilgili yaşadığınız problemleri bağlı olarak ihtiyaçlarınıza uygun bir diş fırçası seçmek etkili bir ağız sağlığı için önemli.

Ayrıca diş fırçalarının aşırı sert ya da aşırı yumuşak olmamasına dikkat edilmeli. Fakat çok hassas bir diş etine sahip olmak gibi diş etleriniz ile ilgili ekstra özen gerektiren bir durum yaşıyorsanız, bu problem için özel olarak üretilen diş fırçalarını kullanmanız önerilir.

Bass Yöntemi

Bass yöntemi temel diş fırçalama yöntemi olarak kabul edilir. Herkese uygun bir teknik olan bu yöntemde ileri geri hareketler kolay bir şekilde uygulanır. Diş eti kenarları ve ara bölgelerinde etkili temizlik sağlayan bass yöntemi, ağız sağlığını olumlu bir şekilde etkileyebilir.

Bass yöntemiyle dişleri fırçalarken, fırça kılları dişin dış yüzeyine 45 derece açıyla yerleştirilmeli. Ardından ileri geri hareketler yaparak diş fırçasını hareket ettirmeli ve dişinizi fırçalamalısınız.

Charters Yöntemi

Charters yöntemi de diş fırçalama teknikleri arasında yer alır. Bu yöntem diş etine uygulanan cerrahi operasyonlar sonrası diş hekimleri tarafından operasyon geçiren hastaya tavsiye eden bir yöntem. Diş eti kenarına masaj yaparak plağın uzaklaştırılmasını amaçlar. Bu yöntemle fırçanın dişin yüzeyine 45 derece açıyla yerleştirilmesi ve dişin çiğneyici yüzeyine bakacak şekilde konumlandırılması gerekir.

Roll Yöntemi

Roll yöntemi herkes tarafından uygulanan ve herkese tavsiye edilen bir teknik. Hafifçe bastırılarak fırçalanan bu yöntemde yuvarlak hareketler yapılması önerilir. Düzenli olarak diş fırçalamak pek çok açıdan avantajlıdır ve ağız sağlığını olumlu yönde etkiler.

Dişleri Ne Zaman Fırçalamak Gerekir?

Diş fırçalamanın günde en az iki kez gerçekleşmesi gerekir. Sabah kahvaltısı sonrasında ve gece yatmadan önce dişleri fırçalamak gerekir. Ağız içi asidik bir ortam olarak değerlendirilir ve bu durum dişlerin çürümesine yol açar. Çürük diş oluşumuna zemin hazırlanmaması adına dişlerin düzenli olarak fırçalanması önemli.

Diş Fırçalama Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş fırçalama, ağız sağlığı için sahip olunması gereken en önemli alışkanlıklardan biri. Bu alışkanlık kadar diş fırçalama yöntemi de önemli. Bununla beraber fırçalama esnasında kullanmanız gereken diş fırçası ve diş macunu da bir hayli önemli. Dişlerinizi fırçalarken fırçayı 45 derecelik açı ile tutmaya özen göstermelisiniz. Diş ve diş etlerinizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir diş macunu kullanmaya da özen göstermelisiniz. Eğer seçim sırasında zorlanıyor ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız bir diş hekimine danışabilirsiniz. Diş etleriniz için uygun bir macun kullanmak diş eti hassasiyeti gibi problemlerin de giderilmesi konusunda etkili olabilir.

EsteCenter diş estetiği uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

whatsapp logo
X

Estecenter
Çevrimiçi

Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇