Saç Dökülmesi Nedenleri

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Saçların sağlıklı görünmesi, dökülmemesi, parlak olması ve kırılmaması için saç bakımı yapılması gerekir. Saç dökülmesi, her ne kadar erkeklerde daha büyük sorun olsa da kadınlar da bundan etkilenmektedir. Aslında sağlıklı görünen, canlı ve gür olan saçlara sahip olmak zor değildir. Saçlar zayıflayabilir, kırılabilir ve dökülebilirler. Bazı çalışmalara göre gün içinde yüz tel dökülen saçın olması normal kabul edilmiştir. Yüz telin üzeri için mutlaka bir çözüm yolu bulunmalıdır. Bu oranın üzerindeki saç dökülmelerinde saçlı alanda seyrelme ya da açıklık meydana gelirse, bu kişilerin saç dökülmesi sorunu olduğu söylenebilir. Bunu daha iyi belirleyebilmek için saç çekme testi yapılabilir. Bu testte yirmi otuz tane saç tutularak çekilir. Bu sırada ele gelen saçların sayısı beş tanenin üzerinde olursa dökülmenin yoğun olduğu söylenebilir. Bu durumda mutlaka gereken önlemlerin alınması, saç dökülmesinin sebeplerinin belirlenmesi ve tedavi uygulanması gerekir.

Saç Dökülmesi Ne Zaman Önemsenmelidir?

Günlük olarak normal kabul edilmiş yüz saç telinden fazla saçın dökülmesi halinde, kadın ve erkekler mutlaka bu konuda uzman bir doktora başvurmalıdır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda saç dökülmesinin nedenleri belirlenecek ve buna uygun çözüm yolları bulunacaktır. Saç dökülmesi tıbbi sorunlardan kaynaklandığı gibi, çevresel etkilerden dolayı da oluşabilir. Tiroit bezinin düzensiz çalışması, kansızlık sorunları, saç derisindeki sorunlar, demir eksikliği ve hormon düzensizliği gibi saç dökülmesinin nedenleri olarak sayılabilecek durumlar tıbbi sorunlar arasında yer alır. Bunun dışında yetersiz saç bakımı ve dengesiz beslenme gibi etmenler de saç dökülmesinin nedenleri arasında yer alır. Kişilere gereken kan tahlilleri ve hormon testleri uygulanmalıdır. Bu tetkikler sonucunda olumsuzluk belirlenmezse kişinin yaşam tarzı sorgulanmalıdır.

Saç Dökülmesine Neden Olan Dış Etkenler

Kişide herhangi bir tıbbi sorun tespit edilemediyse saç dökülmesinin nedenleri dış etkenlerden kaynaklandığı sonucuna ulaşılabilir. Buna neden olan etkenlerin bulunması için öncelikle kişinin sigara alışkanlığı ve beslenme düzeninin sorgulanması gerekir. Beslenmede yapılan hatalar özellikle vitamin ve mineral açısından zayıf bir beslenme düzeni saçların dökülmesinde etkili olur. Bunların yetersiz alınması halinde metabolizmaya yetecek kadar bir alım yapıldığından saçlar bunlardan faydalanamayacaktır. Vücuda alınan vitamin emilimini azaltan sigara fazla kullanıldığında dökülmeyi tetikleyebilir. Bu yüzden böyle bir sorun yaşayan kişilerin öncelikle beslenmelerinde besin değeri açısından yüksek gıdaları tüketmeli ve sigara alışkanlıklarını gözden geçirmelidir. Dökülme sorunu yaşayanlar saçlarına uyguladıkları bakımın yeterli olup olmadığı konusunda, alışkanlıklarını sorgulamalıdır, çünkü saç dökülmesinin nedenleri arasında saç bakımına özen göstermemek de yer alır.

Saçların soğuk havadan, kirli havadan, rüzgârdan, tozdan ve güneşten olumsuz etkilenmesi yüzünden, saç bakımının yetersiz yapılması halinde dökülme etkisi ortaya çıkabilir. Bu yeterli yapılmadığında saçlar nemini kaybeder ve eskisi gibi sağlıklı görünmediklerinden dökülme sorunu yaşanır. İşte yetersiz hijyen ve bakım da saç dökülmesinin nedenlerinden biri olarak ortaya çıkar.
Saç dökülmesinin nedenlerinden biri de saç derisinin yapısıdır. Saç derisi iyi bir bakımla sağlıklı tutulmalıdır. Saç derisi temiz olmalı ve cildin yağdan arındırılması için gereken bakımın yapılması gerekir. Saç derisinde oluşabilecek bakterilere engel olunmalıdır. Özellikle doğal yağlarla saç derisine düzenli masaj uygulanarak saç dökülmesinin nedenlerinden biri kontrol altına alınabilir.

Saç Dökülmesinin Sebebi Nedir?

  • Cilt altı yağ bezlerinde olan bozukluklar nedeniyle alın ve tepe bölgesinden başlayan dökülmeler zaman içinde bu alanların tamamen açılmasına neden olabilir. Bu etken özellikle erkeklerde etkili olur. Cilt altında olan yağ bezlerinin yağ salgılaması sebum denilen madde nedeniyle olmaktadır. Bu yağlanma fazla olduğunda, saçlar yağlanacak ve saç dökülmesi etkisi oluşacaktır.
  • Saç dökülmesinin nedenleri hastalıklarla veya vitamin ve mineral gibi maddelerin vücutta eksik ya da fazla bulunmasıyla ilgili olabilir.
  • Harvard Üniversitesinde yapılan araştırmalar, saç dökülmesinin başka hastalıkların da habercisi olabileceğini kanıtladı. Vücutta olan demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık sorunu, grip gibi üst solunum enfeksiyonları, tifo, zatürre, kan kanseri, şeker hastalığı gibi hastalıklar, tiroit hormonundaki düzensizlikler kadın erkek ayrımı yapmadan herkeste dökülme etkisi gösterebilir.
  • Hamilelik, emzirme dönemi ve doğum gibi durumlar da kadınlarda saç dökülmesinin nedenleri arasındadır. Bunlar bu dönemlerdeki hormonal dengesizliklerden ve bu dönemlerde salgılanan hormonlar nedeniyle oluşur. Kadınlar genetik olarak saç dökülmesine yatkın olmasalar da bu etkenler yüzünden sorun yaşayabilirler etkilenebilirler. Doğum kontrol haplarının kullanımı da hormonal dengesizliğe neden olacağından saç dökülmesi sebebi olabilir.
  • Genetik faktörler özellikle erkekleri etkileyen saç dökülmesi nedenleri arasında yer alır. Ancak kadınlarda bundan etkilenmektedir.
  • Dengesiz ve yetersiz beslenme düzeni de dökülmeye sebep olabilir. İhtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri yeterince alamayan saçlar, zayıflayarak kırılır ve dökülebilir.
  • Stres saç neden dökülür sorusunun yanıtı olabilir. Bu sürecin uzun sürmesi de dökülmenin etkisini daha fazla arttırır.
  • Saç bakımı için kullanılan şampuan, saç kremi gibi ürünlerin saçlara uygun olmaması da saç dökülmesinin nedenleri arasında sayılabilir.
  • Saç bakımında gereken özenin gösterilmemesi de saç dökülmesinin nedenlerinden biri olarak görülmektedir. Yıpranan, nem dengesi bozulmuş olan saçların periyodik aralıklarla doğal bakım ürünleriyle dengesinin sağlanmasına çalışılmalıdır.

Cinsiyete Göre Saç Dökülmesinin Nedenleri

Normalde erkeklerde saç dökülmesine genetik olarak daha fazla yatkındır. Kadınlar açısından ise alışık olunmayan bir sorun olarak görülür. Kadınların bu sorunla karşılaşmaları halinde erkeklere göre daha fazla etkilendikleri de bilinen bir gerçektir. Erkeklerin aksine kadınlarda saç dökülmesi olduğunda ön tarafta olan saçlar korunmakta, fakat arka tarafta olan saçlar dökülmektedir. Erkeklerde saçların dökülmesi ise ön taraftan başlamakta ve genellikle arka tarafta olan saçlar korunmaktadır. Fakat bazı kişilerde yine genetik etkenlerin sebep olduğu tüm kafa derisindeki saçların döküldüğü görülebilir.

Erkeklerde Saç Dökülmesinin Nedenleri 

Saç dökülmesinin erkeklerde kadınlara oranla yüksek olması, dökülmeye yol açan 5 alfa redüktaz adlı enzimin kadınların vücut yapısında daha az olmasından kaynaklanır. Kadınlarda bu enzimin yerine aromataz enzimi fazladır. Saç dökülmesi sorunundan daha çok erkekler etkilendiğinden piyasada satılan ürünlerin erkeklere yönelik olmasından ötürü, kadınlar bu konuda şanssız sayılabilir. Çünkü aromataz enzimi yüzünden, bu ürünler kadınlarda etkili olamaz. Ancak saç ekimi yöntemleri oldukça ilerlediği için kadın ve erkek bu sorunu yaşayan herkese çözüm olacaktır. Zaten dökülmüş olan saçların yeniden kazandırılması için en etkili ve kesin çözüm saç ekimi yaptırmaktır.

 

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri

genetik faktörleri olması kadınlarda saç dökülmesini etkileyebilir. Bu etkenler yüzünden saçlar incelir ve kadınlardan saç dökülmesi eğilimi gösterir. Bu durum ilerleyen aşamalarda  kelliğe kadar gidebilecek sorunların yaşanmasını sağlayabilir.

Demir eksikliğine bağlı kansızlık çekilmesi, hormonal dengesizlikler, stresli bir yaşam, tiroit hormonu sorunları, doğum sonrasında yaşananlar, hamilelik, emzirme dönemi, menopoz süreci ve doğum kontrol hapı kullanımı kadınlarda saç dökülmesinin arttığı dönemlerdir.

Kadınlar saçlarıyla uğraşmayı oldukça severler. Özellikle saçlara sık uygulanan boya işlemleri, perma, röfle ve fön gibi etkenler kadınlarda saç dökülmesine neden olmaktadır.

Beslenme konusundaki hatalar erkeklerde olduğu gibi saç dökülmesinin nedenleri arasındadır. Özellikle yiyeceklerde düşük kalorili ve yağlı olanların tercih edilmesi, besin değeri düşük olan gıdaların alınması etkendir. Düzenli olarak kullandıkları bazı ilaçlar, özellikle hormon ilaçları da dökülmeye neden olabilir. Kadınların rağbet ettiği estetik yüz germe operasyonları, saçlarını gergin toplamaları veya konnektif doku rahatsızlığı da kalıcı saç dökülmesi etkisi ortaya çıkabilir.

Kadınlarda ve Erkeklerde Saç Dökülmesine Neden Olacak İlaçlar Nelerdir?

  • Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları,
  • Kan yağları olan kolesterol ve lipid düşürücü ilaçlar,
  • Kan inceltici olarak kullanılan ilaçlar,
  • Gut ve tiroit hastalıklarında kullanılan ilaçlar,
  • Diüretik ilaçlar, beta blokerler ve antihipersantif ilaçlar,
  • Çok fazla oranda A vitamini ilacı kullanımı,
  • Diyet sırasında kullanılan ilaçlar,
  • Duygu durumu etkileyecek olan ilaçlar,
  • Oral kontraseptif ilaçların kullanımı, saç dökülmesinin nedenlerini oluşturan başlıca unsurlardan birkaçıdır.

 

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Doğal Yağlar:

Saç dökülmesinin yeni başladığı durumlarda, evde doğal yöntemlerle yapabileceğiniz saç bakımı uygulamaları ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Aktarlardan kolayca bulabileceğiniz doğal yağları karıştırıp, evde düzenli olarak bakım yaparak saç köklerinizi güçlendirebilirsiniz. Tatlı badem yağı, kayısı yağı ve zeytinyağı saçı güçlendirmek için kullanabileceğiniz yağlardan. Saçlarınıza doğal bakım uygularken, yağları saç diplerinize masaj yaparak yedirdiğinize emin olun. Masaj yapmak saç köklerini uyarıp, kan akışını hızlandırır. Bu sayede deri altındaki yeni çıkacak olan saç kökleri tetiklenmiş olur. Ancak unutmamak gerekir ki evde saç bakımı yapmak, saç dökülmesini önlemede kalıcı yöntem değildir. Ayrıca bu yağlar cildinizde alerjik reaksiyon da yaratabilir. Bu nedenle saçlarınıza kür uygulamadan önce bir miktarını bileğinizde bekletin. Saç bakım yağlarını stres, çevresel faktörler, hava kirliliği gibi durumlardan kaynaklı saç zayıflamalarında kullanabilirsiniz.

İlaç Tedavisi:

İlaç tedavisi yöntemi saç dökülmesinin başlangıç evrelerinde faydalı olabilir. Saç dökülmesi nedeniyle bir dermatoloji uzmanına başvurduğunuzda, eğer ki dökülmenin ilk evresindeyseniz ilaç tedavisine başlatacaktır. Bu ilaçların reçeteli olması ve dermatoloji uzmanınızın tavsiye ettiği zamanlarda ve oranda kullanılması gerek.

Saç dökülmesinin başlangıç evresinde saç kökleri zayıflar. Bu nedenle saç yapısı güçsüzleşir ve seyrelmeler başlar. Eğer seyrelme evresi hızlanıp tam anlamıyla dökülme gerçekleşmişse, saç köklerinin keratin ve gerekli vitaminler bakımından yetersiz kalıp öldüğünü anlayabiliriz. Saç köklerinin öldüğü durumlarda ilaç tedavisi yetersiz kalır ve dökülen saçlarınızı geri getirmez. Bu nedenle saçlarınızın güçsüzleştiğini gözlemlediğiniz andan itibaren ilaç tedavisine başlamanız gerekiyor.

Saç Mezoterapisi:

Saç mezoterapisi işleminin yapılması için saç dökülmesinin ilerleyen evrelerinde olmayıp, saç köklerinin güçsüzleşip seyrelme döneminde olması gerek. Saç ekimi uzmanınız gerekli tahlil ve tetkikleri analiz edip, saç köklerinizin ihtiyacı olan maddeleri belirler. Saç köklerinin güçlü ve sağlıklı olması için gerekli olan keratin, vitamin, mineral ve gerekli proteinler saç ekimi uzmanları tarafından dökülme başlanan bölgeye enjekte edilir.

Saç mezoterapisi işleminde herhangi bir ağrı ve acı hissetmeyeceğiniz mikro iğneler kullanılır. Uygulama sonunda yine saç ekim uzmanınız ya da plastik cerrahınız tarafından masaj uygulaması yapılarak kan dolaşımı arttırılır. Bu sayede saç köklerinin gerekli vitamin ve mineralleri alması tetiklenmiş olur. Saç mezoterapisi uygulamasını birden fazla seans halinde yaptırmanız saç köklerinin güçlenmesini sağlayacak ve saç dökülmesini önleyecektir.

Saç Ekimi:

Saç ekimi işlemi, saç köklerinin tamamen ölmesinden kaynaklı saç dökülmesini tedavi amacıyla yapılır. Plastik cerrahınız ya da saç ekim uzmanınız gerekli tetkikleri yaparak, saç köklerinin ölmüş olduğunu analiz eder. Saç dökülmesinin ilaç tedavisi ve saç mezoterapisi ile önlenemeyeceği ve kalıcı olan durumlarda saç ekimi yapılır.

Saç ekimi işlemi FUT metodu ve FUE metodu uygulanabilir. Saç ekiminde işlemi yapılırken uygulanan sedasyon anestezi yöntemi sayesinde herhangi bir acı ve ağrı hissedilmez. Saç ekimi işlemi en çok şakak bölgesi ile tepe bölgesinde görülen açıklıklara uygulanır. İşlem sırasında ekilecek saç kökleri genellikle ense bölgesinden alınır. Saç ekimi sonucunda ekilen saçlarınız ömür boyu kalıcıdır ve herhangi bir dökülme görülmez.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

whatsapp logo
X

Estecenter
Çevrimiçi

Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇