Saç Dökülmesi Hakkında Bilinen 11 Yanlış Bilgi!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Estetik görünümde en önemli tamamlayıcı olan saçlar, yenilenmek için günde 50 ila 100 adet dökülür. Ancak dökülme oranı bu miktardan fazlaysa ve sürekli olarak devam ediyorsa, saç dökülmeniz normal olmayabilir. Genetik nedenler, hormonal bozukluklar, çevresel faktörler, mevsim geçişleri, hastalıklar ve ilaç kullanımı geçici ya da kalıcı olarak saç dökülmelerine neden olabilir.

Telafi edilemez saç kayıpları yaşamak istemiyorsanız, bir an önce doğru tedaviye başlamanız gerekiyor. Hem medikal tedavilerde hem de saç bakımlarında etkili tedaviyi uygulamak adına, saç dökülmenizin nedenini doğru tespit etmek önemli. Plastik cerrahınız tarafından belirlenecek doğru tedavi ve evde uygulayabileceğiniz saç bakım kürleri ile saç dökülmenizin önüne geçebilirsiniz. Saç dökülmesine neden olan faktörler ve tedavileri ile ilgili birçok farkı şehir efsanesi bulunuyor. Yazımızda saç dökülmesine sebep olduğu düşünülen yanlış bilgileri derledik.

Sık saç yıkamak, saç dökülmesine neden olur.

Saçlarınızı sıkça yıkayarak, saçta birikmiş olan yağı ve kiri temizlemiş olursunuz. Bu sayede saçlarınız dökülmenin aksine, güçlenir ve canlanır. Duşta saçları yıkarken elinize gelen saçlar ise son derece normaldir. Gün içerisinde kopan saçların bir kısmı düşmüyor. Düşmeyen bu saçlar ise duşta saçları yıkarken ya da saçlarınız tararken dökülebiliyor. Günlük olarak dökülen saçlarınız 100 teli geçmiyorsa, herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz demektir.

Saç dökülmesi her zaman kötüdür.

Gün içerisinde 50 ila 100 arasında saç dökülmesi, saç köklerinin yenilenmesi için gereklidir. Ayrıca duşta dökülen saç miktarı fazla olmamasına rağmen, gün içerisinde düşmemiş olan saçlar döküleceği için panik yapmamanız gerek. Mevsimsel geçişlerde ise saçlar nem, rüzgar, yağmur ve güneş gibi çeşitli hava değişimlerinden etkileneceğinden saçınızın dökülmesi son derece normaldir. Mevsim geçişlerinden sonra saçlarınız normal haline dönecek, yeni saçlarınız çıkmaya başlayacaktır. Saç dökülmeniz yılda iki kereden fazla görülüyor ve bir aydan uzun sürüyorsa, saç dökülmeniz normal olmayabilir. Ancak saç dökülmeniz belirttiğimiz durumlardaki gibi ise meraklanmanıza gerek yok.

Saç şekillendiriciler, saç döker.

Fön makinası, saç düzleştirici gibi aşırı ısı ile saçı şekillendiren cihazlar saçın dökülmesine neden olabilir. Ancak şekillendirme uygulamasından önce kullanabileceğiniz ısıya karşı koruyucu kremler ile, saçınızın hasar görmesini engelleyebilirsiniz.

Saç bakım ürünleri, saçın dökülmesine neden olur.

Yoğun miktarda kimyasal içeriğe sahip olan saç bakım ürünleri, saçın sağlıksız ve yıpranmış görünmesine neden olabilir. Ancak doğal içerikli bir bakım ürünü kullanarak hem saçlarınızı güçlendirebilir hem de var olan Doğru saç bakım ürününü seçmek için içeriğini ve saç yapınıza uygun olup olmadığını incelemeniz gerekiyor. Düzenli olarak kullanılacak olan doğal saç bakım ürünleri ile saçtaki nem ihtiyacı sağlanmalı, kepek sorunu engellenmeli ve saç dökülmesi azalmalıdır.

Saç kestirmek daha fazla saç çıkmasını sağlar.

Özellikle çocukluk yıllarından itibaren bilinen bu şehir efsanesi doğru değildir. Saç dökülmesi, saç köklerinin ölmesinden kaynaklanır. Saç sıfır kesilse bile, saç köküne herhangi bir müdahale olmaz. Saçın uzun olması saç dökülmesine neden olmazken, saç kestirmek de sağ yoğunluğunu arttırmayacaktır.

Sarışın olanların saçları çok daha fazla dökülür.

Saç miktarının sarışın, esmer, kumral ya da kızıl olması ile herhangi bir etkisi yoktur. Sarışınsanız ve saç dökülmeniz fazlaysa nedeni genetik ya da çevresel faktörler olabilir. Ancak sarışınların saç telleri çok daha ince olduğundan, saç dökülmesi normalden fazla oluyormuş gibi gözükebilir.

Saçı toplamak saç dökülmesine neden olur.

Saçı sıkı bir şekilde toplamak ve örgü yapmak, bilinenin aksine saç dökülmesine neden olmaz. Daha önceden dökülen saç telleri, toplanan saçların arasında birikeceğinden daha fazla saç dökülüyormuş gibi bir görüntüye neden olabilir. Bu durumda saçlarınızın fazla döküldüğünden şikayetçiyseniz, bir süre saçlarınızı açık bırakın ve gözlemleyin. Dökülmede artış gözlemlemeye devam ediyorsanız, mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurun.

Erkeklerde saç dökülmesi daha fazladır.

Erkek ve kadın anatomisi farklı olduğu gibi saç yapıları da farklıdır. Erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen saç dökülmeleri, testosteron oranının fazla olmasından kaynaklanıyor. Şakak bölgesinde başlayan saç dökülmesi, tepe bölgesine doğru genişler. Erkek tipi saç görülmesi erkeklerde %80 oranında görüldüğü gibi, kadınlarda da hormonal bozukluklardan kaynaklı olarak %60 oranında görülmektedir. Erkeklerdeki saç dökülmesi saç ekimi ile tedavi edilebilirken, kadınlar ise doğum kontrol hapı kullanarak hormon seviyelerini düzenleyebilirler.

Şapka takmak ve saçı örtmek saç dökülmesine neden olur.

Şapka kullanmak saçları güneşten gelen zararlı UV ışınları, yağmur, rüzgar, toz gibi çevreden gelen zararlı etkenlere karşı korur. Bu nedenle şapka takmak, düşünülenin aksine saçın zarar görmesini önler. Şapka seçerken çok dar ve sentetik olmamasına dikkat edin. Bu şekilde kan dolaşımının yavaşlamasını engeller ve saç için gerekli olan oksijen sağlanmış olur.

Saç boyası saçı döker.

Bazı saç boyaları içerdikleri yoğun kimyasallar ile saçın zarar görmesine neden olabilir. Ancak doğal içerikli saç boyaları ve kına kullanarak saçınıza zarar vermek yerine, bakım yapabilirsiniz.

Kepek, saç dökülmesine neden olur.

Saçta kepek problemi, yağlı ve kirli kafa derisinde oluşur. Gözeneklerin tıkanması ve gelişimi için gerekli olan havayı alamayan saç kökleri zarar görür. Zarar gören saç kökleri dökülmeye başlayabilir. Ancak bu dökülmenin kaynağı kepek değil, kirli saç derisidir. Bu nedenle saçlarınızı düzenli olarak yıkayıp temiz kalmasını sağlayarak, gelişememekten kaynaklı saç dökülmesini önleyebilirsiniz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

whatsapp logo
X

Estecenter
Çevrimiçi

Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇