Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Saç dökülmesi günümüz de bir çok insanın yaşadığı problemlerden bir tanesidir. Hatta tedavi edilmediği takdirde bazı insanlarda  psikolojik sorunlara kadar gidebilmektedir. Peki, saç dökülmesinin önüne geçebilir miyiz? Saç dökülmesi yaşayan kişilerde ne gibi yöntemler saç dökülmesine iyi gelebilir? Saç dökülmesine iyi gelecek yöntemleri anlatmadan önce saç dökülmesinin sebeplerini inceleyelim.

Saç Neden Dökülür?

Günde 50-150 adet saç telinin dökülmesi normal saç dökülmesi olarak kabul edilir. Bu miktardan fazla saç döküldüğünde, saçlar eski canlılığını kaybettiği ve güçsüzleştiğinde, saçlarda seyrelme ve bölgesel kelleşmeler görüldüğünde bir an önce tedaviye başlamak adına bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Yapılan testler ve incelemeler sonucunda saç dökülmenizin sebebi tespit edilip, bu doğrultuda etkili bir tedavi uygulanmaya başlanacaktır.

Dökülen Saçlar Geri Çıkar mı?

Dökülen saçların yeniden çıkıp çıkmayacağı sorusu birçok değişkene bağlı cevabı içinde barındırır. Günümüzde insanlar birçok nedenden ötürü saç dökülmesi sorunu ile baş başadırlar. Stres, beslenme düzeni yahut çeşitli sağlık sorunları kaynaklı saç dökülmesi nedenleri görülebileceği gibi genetik saç dökülmesi de vardır. Genetik nedenli dökülen saçların tekrar çıkmayacağını söylemek mümkündür. Ancak aksi durumdaki nedenlerden dolayı dökülen saçlar tekrar çıkabilir.

Öncelikle saç dökülmesinin nedenlerini incelemek gerekir.

Androgenetik tipi saç dökülmesi;

Androgenetik tipi (erkek tipi) en yaygın saç dökülmesi çeşitlerdendir. Erkeklerde görülen dökülmenin %90’ı kadınlarda ise %30-%40’ı androgenetiktir. Sorunun kaynağı testesteron hormonu ile salgılanan DHT’dir. DHT kıl köklerine zarar verip saçların dökülmesine neden olur. Bu tip bir saç dökülmesi yaşanmakta ise en kesin çözüm saç ekimidir. Uygulama dönemi süresince fayda sağlayan ilaçlar mevcuttur ancak istenilen fayda elde edilemez. Androgenetik tipi saç dökülmesinde dökülen saçların tekrar çıkması çok olası değildir.

Demir eksikliği;

Demir eksikliğinden dolayı kaynaklanan saç dökülmesi çoğunlukla kadınlarda görülür. Halk arasında kansızlık olarak adlandırılan bu sorun kaynaklı saç dökülmesi tedavi ve etkin beslenme düzeni ile giderilebilir. Dökülen saçların tekrar çıkması olasıdır.

Saçkıran;

Saçkıran en yaygın strese bağlı görülmektedir. Ancak beslenme düzenine ya da herhangi başka bir hastalığa sebep de ortaya çıkabilir. Saçkıran belli bir dönem süresincedir. Saçkıran ile dökülen saçlar yeniden çıkar. Çeşitli tedaviler saçlara daha kısa sürede de kavuşulabilir.

 

Guatr;

Guatr, hipertiroidi ve hiportiroidi olmak üzere iki şekilde görülür. Hipertiroidi troid hormonunun normalden fazla, hiportiroidi ise troid hormonunun normalden az salgılanması nedeniyle ortaya çıkar. Bu iki tipte gerçekleşen saç dökülme tarzı farklılık gösterir. Hipotiroidi ise eğer sorun, dökülme saç kökünden zayıflayarak oluşu. Metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak saç üretim hızı düşer. Öte yandan yağlanmanın azalması nedeniyle ciltte kuruluğa ve saçta mat görünüme neden olur. Hipertiroidi hastalarında ise dökülme daha çok kırılarak gerçekleşir. Saç kalitesindeki azalma nedeniyle çatallanma ve kırılma sık görülür. Guatr nedeniyle oluşan saç dökülmesi, hastalığın giderilmesi ile önlenebilir. Dökülen saçlar tekrar çıkar.

Polikistik over sendromu;

Yumurtalık kisti ile alakalı oluşan bu hastalık kalıtsal nedenlerle erkeklerde de saç dökülmesine neden olabilir. Ancak tabii ki de kadınlarda görülür yaygın olarak. Jinekoloji uzmanı ile etkin bir tedavi süreci dökülen saçlar tekrar çıkabilir.

Sistemik Lupus Eritematozus;

Bağışıklık sistemine bağlı sorunlarla ortaya çıkan SLE hastalığı ile de saç dökülmesi görülebilir. Uzman doktorla yürütülen tedavi süreci ile soruna çözüm bulunması mümkündür. Tedavi başarı ile tamamlandığı halde dökülen saçlar tekrar çıkar.

Beslenme bozukluğu;

Beslenme bozukluğu nedeniyle saç kalitesinde azalma ve dökülme görülebilir. Hızlı sonuç alma adına yapılan diyetlerle görülen bu tip problemler genellikle protein ve demir eksikliği sonucu oluşur.

Kullanılan ilaçlar;

Yüksek şiddetli hastalıklar ile baş etmeye çalışan insanlar ağır yan etkileri olan ilaçlara başvurmak zorunda kalırlar. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapiler saç dökülmesine neden olmaktadır örneğin. Bu gibi durumda sürecin sonlanması halinde dökülen saçlar tekrar çıkar.

Benzer şekilde kadın doğum hapları ve sivilce ilaçları içerisinde yer alan zoretanin isimli madde Biotin eksikliğine neden olması ile saç dökülmesine neden olmaktadır. Etkin çözüm yöntemleri ile dökülen saçlara yeniden kavuşulabilir.

 

Peki, Saç Dökülmesi Nasıl Geçer? Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Saç dökülmesinin önlenebilmesi için öncelikle dökülmenin sebebini doğru bir şekilde tespit etmek gerekmektedir. En sık görülen saç dökülme sebepleri kalıtsal ve hormonal saç dökülmeleri, strese bağlı dökülmeler, tiroid, çevresel faktörler ve yanlış beslenmedir.

Doğru Beslenme

Vücutta protein, çinko, demir ve vitamin eksikliği saç dökülmesine sebep olur. Beslenmenize bu vitamin ve mineralleri alabileceğiniz besinleri ekleyerek saç dökülmesini engellemek için ilk adımı atabilirsiniz. Bu vitamin ve mineralleri bulabileceğiniz besinler:

 

 

Çinko: kırmızı et, tavuk, yeşil sebzeler
Demir: sığır eti, kuru kayısı, kırmızı et, maydanoz, yumurta, buğday, ay çekirdeği
Bakır: ay çekirdeği, kaju, badem, yengeç ve istiridye, yumurta sarısı, tahıllar
A vitamini: yeşil sebzeler, sarı renkli meyveler
B vitamini: taze yeşil yapraklı sebzeler, muz, domates, karnabahar, tahıllar, yoğurt

Çevre Faktörü

Saç dökülmesinde etkili olan önemli unsurlardan biri de çevre faktörüdür. Özellikle sanayileşmiş şehirlerde yaşayanlar için çevre kirliliği, atıklar, egzoz dumanları gibi faktörler saçın üzerine yapışarak hem köklerinin zarar görmesine ham de saçın zayıf ve cansız gözükmesine sebep olur. Çevresel etkileri önleyen farklı saç tiplerine uygun birçok şampuana kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca özellikle yaz aylarında UV ışınları saçların kırılmasına ve matlaşmasına sebep olur. Bu nedenlerden ötürü yazın saçlarınıza ekstra özen göstermeli ve mevsimsel geçişlerde bakım yapmaya dikkat etmelisiniz.

Saça Yapılan Yanlış Uygulamalardan Kaçının!

Kadınlarda saç dökülmesine etki eden sebeplerden biri de saça aşırı ısı veren işlemler uygulamak. Sıklıkla uygulanan fön, düzleştirme, maşa ve boya işlemleri saç köklerinin zarar görmesine sebep olur. Bu sebepten ötürü saç dökülmesi görülen kadınlar bu işlemleri olabildiğince en aza indirmelidirler. Bunların dışında günlük hayatta kullandığımız fazla kimyasal içeren kozmetik ürünlerinin ve saç köklerinin zarar görmesine neden olan at kuyruğu gibi sıkı saç toplama şekillerinin kullanımının da azaltılması gerekiyor. Saçı sık sık yıkamak, sürekli taramak ve ıslakken havluyla kurutmak günlük hayatta sık sık yaptığımız hatalardan sadece birkaçı.

Stresten Uzak Durmaya Çalışın!

Stresli yaşam biçimi saç dökülmesini hızlandıran önemli etkenlerden biridir. Stres sonrası yaşanan saç dökülmesi sonucu stres oluşur.

 

Bu iki unsur birbirini tetikler ve kısır döngü şeklinde devam eder. Bu sebepten ötürü mümkün olabildiğince stresli yaşam biçiminden uzak durmak gerekiyor.

 

Saç Dökülmesine İyi Gelecek Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Saç dökülmesine ne iyi gelen bitkisel kürler ile  tedavi yöntemleri hem evde kolaylıkla uygulanabilmesi açısından hem de saç derisine zarar vermemesinden ötürü en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Prosiyanidin içeren bitkiler içerisindeki antioksidanlar sayesinde saç köklerine zarar veren etmenleri engeller. Bu yüzden sağlıklı saç köklerine sahip olmak ve saç dökülmesini önlemek için atılabilecek ilk adımlardan biri antioksidan içeren bitkileri kullanmaktır. Prosiyanidin içeren bitkileri hem saça maske ve kür şeklinde uygulayarak hem de günlük öğünlerinize katarak etkili bir sonuç alabilirsiniz. Beslenmenize bolca sebze ve meyve tüketmeniz saç dökülmesini engelleyip, yeni ve sağlıklı saç kökleri çıkmasına etki edecektir.

Antioksidan etkili bazı bitkiler:

Soğan: İçerisindeki kükürt sayesinde kafa derisinde kan dolaşımının artmasını sağlayarak yeni saçların çıkmasını tetikler.
Sarımsak: Saç derisindeki toksinleri temizleyip, yeni saç tellerinin çıkmasına yardımcı olur.
Biberiye: İçeriğindeki antioksidanlar ile kafa derisini saça zarar veren kimyasallardan korur. Saç köklerine uygulandığı zaman saçı canlandırır ve gürleştirir. Aynı zamanda saç gözeneklerini açarak yeni saçların çıkmasına yardımcı olur.
Aloe Vera: Vücuttaki pH dengesini sağlayarak saçtaki nemi hapseder. Bu sayede saçtaki yıpranmaya bağlı dökülmeleri engeller.
Çörek Otu Yağı: Beta karoten, A, B1, B2, B6, E, C vitaminleri gibi vücuda faydalı birçok bileşeni içerdiği için mucizevi bitki olarak adlandırılır. Saç köklerini canlandırır, güçlendirir, saçı besler ve dökülmesini engeller. Çörek otu yağını hem saç diplerine masaj yoluyla doğrudan uygulayarak hem de öğünlerinize ekleyerek takviye olarak kullanabilirsiniz.
Isırgan Otu: A ve C vitaminleri, demir ve kalsiyum gibi vitamin ve mineraller ile saçı güçlendirir ve parlaklık verir. Aynı zamanda kepek sorununu ortadan kaldırmakta da etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Nane Yağı: İçerisindeki mentoller ile saç derisinin rahatlamasına ve saçın gürleşmesine yardımcı olur. Şampuanınızın içine badem, kayısı ya da zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlardan biriyle birlikte ekleyip seyrelterek kullanabilirsiniz.
Arpa, üzüm çekirdeği, kakao, yaban mersini, yeşil çay, kuşburnu, badem ve badem yağı gibi birçok bitkinin saç dökülmesine iyi geldiği gözlemlenmiştir.

Özellikle son yıllarda popüler olan hindistan cevizi yağı ve avokado yağı içerdikleri A, B, C, D, E vitaminleri ve antioksidan özellikleri sayesinde saçın güçlenmesinde ve canlanmasında etkilidir. Bu yağları evde sorunsuz bir şekilde kendiniz de uygulayabilirsiniz. Yağları saçınıza masaj yaparak uygulayın ve 2 saat bekleyip durulayın. Bu işlemi haftada 2-3 kere gerçekleştirirseniz saçlarınızdaki canlılığı ve güçlenmeyi siz de gözlemleyeceksiniz.

Erkek Tipi Saç Dökülmesinin Tedavisi

Erkeklerde saç dökülmesi genelde kalıtsal faktörler ve hormonal sebeplerden ötürü ergenlik çağından itibaren başar. Seyrelme ile başlayan bu dökülmeler, bölgesel kayıplara, tedavi görülmediği taktirde de kelliğe kadar gidebilir. Erkek tipi saç dökülmesi, tedavisi uzun zaman alan ve özen gösterilmesi gereken bir dökülme çeşididir. Bu sebeple saçlarda dökülme, seyrelme ya da güçsüzleşme gözlemlendiği taktirde gerekli tedavi için hemen bir uzmana danışılması gerekmektedir.

Saç Dökülmesi İçin Hangi Şampuan Kullanılmalı

Çevresel faktörlerden ötürü saçlar daha çabuk yağlanıyor. Bu görüntüyü engellemek adına saçlarımızı sık sık yıkıyoruz. Ancak her gün saç yıkamak saç derisindeki sağlıklı yağ oranını düşürdüğünden saçların dökülmesine neden oluyor. Bu nedenle doğru şampuan seçimi çok önemli.

Doğru şampuan tek başına saç dökülmenizi durdurmaz ancak uyguladığınız diğer tedavilere ek olarak dökülmenin azalmasında yardımcı olur. Bu sebeple doğru şampuanı seçmek çok önemlidir. Size en etkili olacak şampuanı seçmek için öncelikle saç tipinizi bilmeniz gerekiyor.

Özellikle eczanelerde saç dökülmesini engelleyici olarak satılan şampuanlar birçoğu içerisinde ısırgan otu, sarımsak gibi bitkisel maddeler içeriyor. Şampuan seçiminizi bu doğrultuda yaptıktan sonra dikkat etmeniz gereken diğer noktalar saçınızı şampuan kalmayacak şekilde güzelce durulamak ve saçı ısı yöntemlerini olabildiğince az uygulayacak şekilde kurutmak.

 

Saç Dökülmesi İçin Medikal Tedavi Yöntemleri

Saç dökülmesini tedavi etmek ve önlemek adına birçok yöntem uygulanmaktadır. En doğru ve etkili tedavi uzmanlar tarafından kişinin sorununa yönelik belirlenmektedir. Bu sebeple herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışılması gerekilmektedir.

İlaç Tedavisi

Son senelerde medikal yöntemlerden en revaçta olanı ilaç tedavisi yöntemidir. Düzenli kullanım sonucunda saç sayısında artış, saç köklerini güçlendirme ve dökülmede azalma görülür. Her hastanın dökülme sebebi farklı olduğundan ve bu ilaçlar yan etkiler gösterebileceğinden doktor tarafından verilmesi gerekmektedir. Bu ilaçlar en çok 20-30 yaşları arasında, bölgesel dökülme görülen ve dökülmesi kısa zaman önce başlamış hastalarda geçerlidir.

Saç Mezoterapisi

Saçlarda kolojen üretiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve aminoasitlerin bir micro iğneler ve enjektör ile saç köküne işlendiği yöntemdir. Mezoterapi yöntemi sonucunda saç derisindeki kan dolaşımı artar ve yeni saçların çıkması sağlanır. Var olan saçlar daha gür, yoğun ve sağlıklı bir hal alır. Ortalama 10 seans olup, hastanın ihtiyacına yönelik olarak değişebilmektedir. Mezoterapi kolaylıkla uygulanabilen bir tedavi yöntemi olup, uzun dönemde kalıcı ve etkili bir sonuç alınmasını sağlar.

Saç Ektirme

Genetik yatkınlık ve özellikle erkek tipi saç dökülmesi gözlemlenen hastalara uygulanır. Sağlıklı saç hücreleri cerrahi bir işlem sonucu alınır ve saç dökülmesi olan bölgeye eklenir. Operasyondan 10 gün sonra saçlar yerine oturmaya başlar. Saç ekimi sonucunda dökülmeye karşın kalıcı bir sonuç elde edilir.

whatsapp logo
X

Estecenter
Çevrimiçi

Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇