Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri ve Çözümleri

[vc_row]

Çocuklarda saç dökülmesi, birçok ebeveynin korkulu rüyası olmuş durumda. B12, kansızlık, çinko eksikliği, demir eksikliği ve vitamin eksikliği çocuklarda saç dökülmesinin başlıca nedenleridir. Ancak saç dökülmesi guatr, tiroit bezi ve kanser hastalıkları gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.

Çocuklarda saç dökülmesi nedenleri

Saç mantarı

Saç mantarı, saç derisinde görülen iltihaplanmalar sonucunda oluşur. Bağışıklık sisteminin güçsüz olması, çocuklarda saç dökülmesinin başlıca sebeplerindendir. Saç mantarı, kafa derisinin kurumasına ve pullanmasına neden olacaktır.

Geçirilen çeşitli hastalıklar saç köklerinin zarar görüp, saçların dökülmesine neden olacaktır. Özellikle lupus hastalığı saç dökülmesine neden olup, yeni saçların çıkışını engeller. Hastalık sırasında ya da sonrasında saç derisinde kızarıklıklar, kabarcıklar ve pullanmalar oluşur. Çocuklarda saç dökülmesi bir hastalıktan dolayı oluşabildiği gibi, ciddi bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle çocuğunuzda saç dökülmesi gözlemliyorsanız, mutlaka cildiye uzmanına danışıp gerekli tahlilleri yaptırmanız gerekiyor.

Genetik

Çocuklarda saç dökülmesinin temel nedeni genetik yapıdır. Kalıtsal olarak ailede görülen saç dökülmeleri, çocuğa da geçebilir. Genetik saç dökülmesi tedavisi olmayan ancak erken dönemlerde ilaç tedavisine başlanılarak saç dökülmesi azaltılabilen bir dökülme çeşididir.

Trikotilomani

Trikotilomani yani halk arasında bilinen adıyla saç çekme hastalığı, psikolojik bir rahatsızlıktır. Özellikle çocuklarda stresten kaynaklı olarak görülür. Bu rahatsızlıkta, çocuk sürekli olarak saçını çeker ve kendini engelleyemez. Çocuk, saçlarını çekerek maruz kaldığı aşırı stres ve yoğun baskıdan uzaklaşmaya çalışır. Hem aşırı stres hem de saç çekme bölgesel olarak saç kayıplarına neden olacaktır. Çocuklarında saç çekme problemini gözlemleyen ebeveynler, mutlaka psikiyatrik yardım almalıdırlar.

Saçkıran

Saçkıran, tıptaki adıyla alopesi areata özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olmasından kaynaklanır. Saç kökleri ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alamayıp, beslenemez. Saç derisinde iltihaplı şişlikler ve bununla birlikte saç dökülmeleri başlar. Çocuklarda saçkıran oluşumu 5 yaşından itibaren başlayabilir. Saçkırandan dolayı saçta oluşan saç dökülmesinde dairesel dökülmeler gözlemlenir. Çocuklarda saçkıran oluşumunun başlıca nedeni yanlış beslenmedir. Sağlıklı beslenme ile vücudun ihtiyacı olan gerekli vitamin ve mineraller alınır. Bu sayede bağışıklık sisteminin zayıflığından ve saçkırandan kaynaklı oluşabilecek saç dökülmesi önlenmiş olur.

Travmalar

Telogen effluvium; aşırı kilo kaybı ya da kilo alımı, travma, aniden yaşanan şoklar, yaralanmalar, uzun süreli ilaç kullanımına bağlı vücutta gerçekleşen değişimler, sürekli psikolojik stres gibi çevresel nedenlerden ötürü vücutta travma etkisi yaratmış faktörlerin tıp dilindeki adıdır. Bu faktörler geçici saç kayıplarına neden olurken, saçların uzamasını da durduracaktır.

Enfeksiyon

Kafa derisinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar, saç dökülmesine neden olan başlıca faktörlerdendir. Solunum yolları ve açık yaralar, çocuklarda saç dökülmesine neden olacak bakterilerin vücuda girdiği yerlerdir. Diyabet, tiroit, kanser gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklara sahip kişilerde ve bebeklerde enfeksiyon oluşumu ve enfeksiyon oluşumuna bağlı saç dökülmesi çok daha fazla gözükür. Konu ile ilgili detaylı bilgi için ” Enfeksiyon Sonrası Saç Dökülmesi” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kimyasal ürün kullanımı

Başta şampuan olmak üzere saç bakımı için kullanılan birçok ürün, içerdikleri kimyasallar ile saça zarar vermekte. Ayrıca yoğun sıcaklık ile saça zarar veren saç maşası, düzleştirici gibi saç şekillendiriciler de saçın zarar görmesine neden olur. Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda saç dökülmesinin en sık görülen nedenlerinden biri, saça yapılan bu zararlı uygulamalardır.

Alopesi Totalis

Bu hastalık özellikle bağışıklık sistemi zarar görmüş kişilerde ve çocuklarda saç dökülmesine neden olmakta. Alopesi totalis hastalığında özellikle saç kökleri zarar görür. Dökülen saçların yerine yenisi gelmez. Ayrıca var olan saçların uzaması durur. Alopesi totalis hastalığı, saç dökülmesinin en ilerlemiş halidir. Yaş ve cinsiyet fark etmeksizin bağışıklık sistemi zayıf olan herkeste görülebilir. Tedavi edilmesi zordur, bu nedenle bir an önce tıbbi olarak müdahale edilmesi gerekir.

Çocuklarda saç dökülmesi çözümleri

Çocuklarda saç dökülmesi tespit edildiğinde mutlaka bir cildiye uzmanına danışılması gerekiyor. Cildiye uzmanının yapacağı çeşitli saç derisi analizleri ve kan tahlilleri ile saç dökülmesinin nedeni tespit edilir. Bu sayede doğru tedavi yöntemi uygulanıp, saç dökülmesi durdurulabilir.

Çocuklarda saç dökülmesine neden olan en önemli faktör sağlıksız beslenmedir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar vücudun gelişimi için gerekli vitamin ve mineralleri alamazsa, saç dökülmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle fast food, işlenmiş gıda ve şeker tüketiminden uzak durulmalıdır. Günlük beslenmede her öğünde taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Kurubaklagiller tüketerek saçta keratin üretimi için gerekli olan protein alınabilir. Balık tüketimi ise omega-3 alımını sağlayarak, saçı sağlığına geri kavuşturacaktır.

Vücutta C vitamini, D vitamini ve demir eksikliği görüldüğü durumlar da saç dökülmesine neden olur. Bu nedenle vitamin yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir. Eczaneden reçeteli olarak alınan vitamin ve besin takviyeleri de saç köklerinin ihtiyacı olan vitamini almasını sağlayacak. Bu sayede saç kökleri güçlenecek ve saç dökülmesi duracaktır.

Yanlış yapılan saç bakımları, saçın zarar görüp dökülmesine neden olmakta. Saçı çok sık yıkamamalı, çok sıcak ya da soğuk su kullanmamalısınız. Islakken saç taramak saç gövdesinin zarar görmesine neden olacağından, saçı tararken kuru olmasına ve yumuşak bir fırça kullanmaya özen gösterin. Çocuğunuza kullandığınız şampuan ve bakım ürünlerinin içeriğini inceleyin. Saç bakım ürünü seçerken olabildiğince az kimyasal içerdiğine ve bitkisel olduğuna emin olun. İlkokul çağındaki çocuklara yapılan sıkı at kuyrukları ve örgüler de saç köklerine zarar verip, saçın dökülmesine neden olmakta. Ayrıca özellikle ergenlik döneminde başlayan ve çocuklarda saç dökülmesine neden olan ısı ile saç şekillendirme, saç boyama gibi saça zarar veren uygulamalardan uzak durulmalı.

Saç dökülmesinin nedeni mantar, egzama ya da enfeksiyon hastalıkları ise bu hastalıkların tedavisi için gerekli ilaç ya da bölgesel losyon tedavisi uygulanmalıdır. Bu sayede saç dökülmesine neden olan enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar tedavi edilmiş olur. Kanser, lösemi, tiroit gibi hastalıklara uygulanan kemoterapi, radyoterapi ve kortizon tedavileri de saç dökülmesine neden olur. Saç dökülmesi bu gibi durumlardan dolayı oluşuyorsa, hastalığın tedavisi sonucunda dermatoloji uzmanına danışılabilir. Bu sayede hastalıklardan ötürü çocuklarda oluşan saç dökülmesi tedavi edilmiş olur.

[/vc_row]

whatsapp logo
X

Estecenter
Çevrimiçi

Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇