Burun Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

Burun tıkanıklığına ne iyi gelir?

Burun tıkanıklığı sinüzit, alerji, burun yapısındaki problem ve enfeksiyon gibi sebeplerden ötürü oluşur. Özellikle havanın soğuk ve kirli olması burun tıkanıklığını tetikler. Burunda bulunan akciğerlere hava taşıyan kanallar tıkanır ve nefes alma işlemi tam olarak gerçekleşemez. Nefes almanın yeterli ve nitelikli olmadığı durumlarda ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.

Tıkalı burun nasıl açılır?

  • Burun deliklerinizden sadece biri tıkandıysa, tıkalı burnunuzun tersine yatın. Ayrıca başınızın altına bir yastık koyup yükselterek solunum problemlerinden kaynaklanan horlamayı engelleyebilirsiniz.
  • Burun tıkanıklığı yaşıyorsanız bir süre süt içmeyi bırakın. Süt, mukus üretimini arttırdığı için tıkanıklığınız geçene kadar tüketimini azaltmanız ya da hiç içmemeniz gerekir.
  • Yüz havlusunu ütü ile ısıtın. Soğumaya başladığı zaman burnunuza koyun ve derin nefes almaya çalışın.
  • Geceleri karbonsioksit salınımı yaptıkları için yattığınız odada çiçek bulundurmamaya özen gösterin.
  • Sıcak duş, oluşan buharın etkisi ile burun içesinde kalmış olan mukusu yumuşatacak ve akıtacaktır.
  • Tuzlu su, yarım bardak ılık su ile yarım çay kaşığı tuzu karıştırın. Sabah akşam bu karışım ile burnunuzu yıkayın. Bu sayede hem burun tıkanıklığınız giderilecek hem de sinüslerde oluşan bakteriler ölecek.

Burun tıkanıklığına bitkisel çözümler

Okaliptüs yağı: yastığınızdan koklayacağınız birkaç damla okaliptüs yağı sayesinde uyurken rahatlıkla nefes alabileceksiniz.

Papatya: demlenmiş papatya suyunu koklamak mukusu yumuşatacak ve burun kanallarınızı açacaktır.

Burun deliklerine zeytinyağı damlatmak tıkanıklığı etkili bir şekilde açıyor.

Lavanta yağı: kaynayan bir suya damlatacağınız 2-3 damla lavantayı belirli aralıklarla koklamak burun tıkanıklığınızı geçirecektir.

Fesleğen: burun tıkanıklığınızın yeni başladığını düşünüyorsanız her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz taze fesleğeni sabah-akşam koklayın ve yemeklerinize ekleyin.

Nane yağı: içeriğindeki anti-enflamatuarlar ile burun içerisinde oluşan iltihaplanmaları ve bakteri oluşumunu önler. Nane yağını burun çevrenize gün içerisinde sıklıkla uygulayın. Özellikle uyurken nefes almada problem yaşıyorsanız, yine burun çevrenize uygulayacağınız nane yağı ile hem nefes alma probleminiz düzelir hem de horlama sorununuz ortadan kalkar.

Burun tıkanıklığı yaşadığınızda acı biber, hardal, köri gibi acı baharatları bolca tüketin.

Burun tıkanıklığı için evde doğal çözümler

  • Sarımsaklı su, antiviral özelliği ile enfeksiyon nedeni ile solunum yolunda yaşanan tıkanıklığı temizler.
  • 1 çay kaşığı karabiber ile 1 yemek kaşığı balı karıştırın ve kaynamış su ekleyin. 15 dakika demlenmesini bekledikten sonra içerek sinüs kanallarınızı temizleyebilirsiniz.
  • Elma sirkesi içeriğindeki potasyum ile burunda bulunan mukusu inceltir ve akmasını sağlar. ayrıca asidik yapısı ile virüs ve bakteri oluşumunu da uzun süreli engeller.

Burun tıkanıklığı nedenleri

Geçici olarak oluşan burun tıkanıklığının nedenlerini mevsimsel alerji, gribal hastalıklar, hava kirliliği olarak kabul edebiliriz. Ancak sürekli olan burun tıkanıklığı yorgunluk, gün içerisinde sürekli bir halsizlik ve performans düşüklüğü, uykusuzluk ve bununla birlikte oluşan horlamaya neden olabilmektedir. Günlük yaşantınızı doğrudan etkileyen ve birçok soruna sebep olabilecek olan burun tıkanıklığının bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı nedeniyle bir hastaneye başvurduğunuzda öncelikle bir endoskop ile burun içine bakılır.

Doktorunuz yaptığı analizler sonucunda tıkanıklığın ya da akıntının nedenini tespit eder ve bu doğrultuda bir tedavi planı oluşturur. Yeni başlamış, çevresel ve geçici burun tıkanıklıkları ilaçla tedavi edilebilirken, burun yapısından kaynaklanan tıkanıklığın giderilmesi için ameliyat gereklidir.

Burun tıkanıklığı, burun içerisinde bulunan kemik, kıkırdak veya etlerin büyümesi ya da eğrilmesi sebebiyle nefes kanallarının daralması sonucunda oluşur. Burundaki fiziksel(yapısal) bozukluklar tıbbi olarak ‘Septum Deviasyon’ olarak adlandırılır. Özellikle 0-7 yaş arası okul öncesi çocuklarda görülen geniz eti büyümesi, bağışıklık sistemine zarar verir. Çocuklarda sürekli hastalanma, iştahsızlık, kilo alma, terleme, uykusuzluk gibi pek çok rahatsızlığa neden olur.

İklim koşulları, hormonal sebepleri beslenme tipi, genetik rahatsızlıklar ve hastalıklar, ilaç kullanımı gibi sebepler de burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Çeşitli virüslere bağlı olarak oluşan kış hastalıkları burunun geçici olarak tıkanmasına neden olurken sinüzit, astım, bronşit gibi kronik hastalıklara dönüştükleri durumlarda sağlığınız için tehlikeli olabilir.

Burun tıkanıklığı nasıl tedavi edilir

Endoskop ile tıkanıklığın sebebi tespit edildikten sonra ilaç tedavisi veya ameliyat gibi gerekli tedaviye başlanabilir. Burun etlerinin büyümesi, mevsimler alerjiler, soğuk algınlığı, alerjik nezle gibi sebeplerden oluşan tıkanıklık burun spreyleri ve burun yıkama solüsyonlarıyla tedavi edilebilir. İlaç tedavisinde düzenli olarak endoskopi kontrollerinin yapılması ve tedavinin yarım bırakılmaması gerektiğini unutmayın.

Okul öncesi çocuklarda görülen geniz eti büyümesi için öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Büyüme önlenemediği durumlarda basit bir operasyon ile geniz eti alınabilir.

Burun tıkanıklığınız ilaç tedavisiyle düzelmeyecek kadar ileri derecedeyse ameliyat tek çareniz olabilir.

Burun ameliyatı

Burun tıkanıklığı ameliyatında, burun yapısı korunur ve burnun estetik görünümünde hastanın istekleri doğrultusunda değişim yapılır. Plastik cerrahınız yapılan tetkikleri analiz ederek burun yapınız ve tıkanıklığın nedeni doğrultusunda size en uygun operasyon çeşidine karar verir. Burun eti büyümesi, kıkırdak-kemik eğriliği (deviasyon), orta burun eti içinde hava kalmış olması, sinüs sorunları, geniz eti büyümesi gibi sorunlar burun ameliyatı ile tedavi edilir.

Burun tıkanıklığını 25 saniyede geçiren yöntem

Soğuk algınlığı, alerji, sinüzit gibi sebeplerden ötürü oluşan burun tıkanıklığı ve burun akıntısını sadece 25 saniyede basit bir yöntemle geçirebilirsiniz. Öncelikle dilinizin ucunu ağız içinin en yüksek noktasına değdirin. Daha sonra orta parmağınızı ve işaret parmağınızı bileştirip kaşınızın tam ortasına yerleştirin. Parmağınızı kaşınızın ortasından kaldırmadan 20 saniye boyunca ileri geri hareketler yapın. Son adımda burnunuzu tıkayın ve birkaç saniye boyunca nefesinizi tutun. Uyguladığınız bu adımlar sonucunda beyniniz yaşama iç güdüsünü öne çıkartıyor. Bu sayede gerekli oksijeni alabilmeniz için burununuz temizleniş oluyor.

whatsapp logo
X

Estecenter
Çevrimiçi

Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇