Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağız bakımı sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak için yapılması gereken bakım rutinidir. Diş fırçalama, ağız gargarası kullanımı, diş ipi kullanımı ve tartar temizliği gibi pek çok farklı işlem ağız bakımı için yapılmalıdır. Ağız bakımı sayesinde ağız kokusu gibi istenmeyen problemlere engel olmak da mümkün.

Ağız Bakımı Nedir? Neden Önemlidir?

Ağız içi hijyeninin korunması, diş ve diş etlerinin daha sağlıklı hale gelmesi için yapılan bakımların tamamı ağız bakımı nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir. Ağız bakımına dahil olan pek çok farklı işlem vardır. Ağız bakımı için ağız bakım ürünleri kullanılır. Yapılan bakımlar sayesinde ağız içi daha hijyenik hale gelir. Sağlıklı bir gülüş için de ağız bakımının rutin olarak gerçekleştirilmesi gerekir.

Genel sağlık adına da ağız bakımına gereken önem verilmelidir. Ağız içinde oluşacak bakteriler başta çürükler olmak üzere diş etinde sorunlara ve istenmeyen kokulara yol açabilir. Yetersiz ağız hijyeni ağızda enfeksiyonlara yol açabilir ve bu durum vücudun diğer bölgelerinde de meydana gelebilecek problemlere sebebiyet verebilir. Rutin bir şekilde yapılacak ağız bakımı sayesinde diş ve diş eti sorunlarının engellenmesi adına önemli bir rol oynayacaktır.

Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Diş fırçalama, “Ağız bakımı nasıl yapılır?” sorusuna verilen ilk yanıttır. Günde en az sabah ve akşam olacak şekilde fırçalama işlemi yapılmalıdır. Bunu yaparken de fırçalama süresinin en az iki dakika olmasına dikkat edilmelidir. Dişlerinizi fırçalarken kullandığınız diş macunu ve diş fırçasının dişleriniz için uygun olduğundan emin olmanız gerekir.

Diş fırçalama işlemi yapılırken dişlerin tüm yüzeyleri, yanak içi, damak ve dil temizlenmelidir. Dil temizliği için dil temizleme ürünlerini kullanabilirsiniz. Dişlerinizi fırçalarken çok sert hareketler yapmaktan kaçınmalısınız.

2 dakika diş macunuyla fırçaladıktan sonra temiz su ile ağzınızı çalkalamalı ve tükürmelisiniz. Fırçanızı duruladıktan sonra yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

    • Diş ipi: Bir parça temiz diş ipini sağ ve sol elin işaret parmaklarına sararak diş aralarını temizlemelisiniz. Bu sayede diş aralarında kalan ve fırça ile temizlenmeyen yemek kalıntılarını temizleyebilir ve çürümeyi engelleyebilirsiniz.
  • Gargara: Etkili bir ağız bakımı nasıl olmalı sorusuna verilmesi gereken yanıtların arasında gargara da bulunur. Gargara kullanımı diş ve diş etlerinin sağlıklı olması için yarar gösterir. İhtiyaçlarınıza uygun olacak şekilde tercih ettiğiniz gargarayı ağzınıza almalı ve bir süre ağzınızda çalkaladıktan sonra tükürmelisiniz. Bu sayede nefesiniz tazelenir ve plak oluşumuna önlem alınmış olur.

Ağız Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru ağız bakımı nasıl yapılır sorusuna verilmesi gereken yanıtların arasında düzenli olarak bakım yapılması gerektiği bulunur. Evde her gün ağız bakımı yapmalısınız. Ancak evde yaptığınız bakımlara ek olarak periyodik aralıklarla diş hekimi kontrolü de önemlidir.

Tedavi edilmesi gereken diş problemlerine mutlaka uzman bir hekim tarafından müdahale edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Diş fırçalama esnasında sert hareketler yapmaktan kaçınmalı,
  • Dişlerinize zarar verebilecek sert ve sivri ürünler kullanmaktan uzak durmalı,
  • Sigara, kahve ve alkol gibi dişlerde lekelenmeye yol açan ürünlerin tüketiminden sonra dişlerinizi temizlemeye özen göstermeli,
  • Diş bakımı esnasında dil, damak, diş arası gibi bütün bölgelerin temizlendiğinden emin olmalı,
  • Ağız bakım setinizi 6 ayda bir değiştirilmeli,
  • Dişleri en az 2 dakika fırçalanmalı,
  • Ağız bakımı adına kullandığınız ürünlerin yalnızca sizin tarafınızdan kullanıldıklarından emin olmalısınız.

Ağız Bakımı için Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Ağız bakımında kullanılan malzemeler arasında başta diş fırçası olmak üzere macun ve gargara gibi malzemeleri saymak gerekir. Farklı markalar tarafından üretilen farklı çeşitlerde ağız bakım malzemeleri piyasada bulunur. Eğer seçim yapmakta zorlanıyor ya da sizin için hangi ürünün uygun olduğuna karar veremiyorsanız bir diş hekiminden yardım alabilirsiniz. Bu sayede ağız bakımı için kullanılması gerekenler tamamen size özel ve diş bakımı için uygun olur.

whatsapp logo
X

Estecenter
Çevrimiçi

Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇

    Ülke time_zone utm_source Offline Conversion ref utm_campaign