Meme Asimetrisi

Meme (Göğüs) Asimetrisi

Memede asimetri her iki meme arasında bulunan orantısız gelişim ya da farklı sebepler dolayısıyla meydana gelen estetik açıdan rahatsız edici görüntüdür. Pek çok kadında görülebilen meme asimetrisi, büyük farklılıklar olmadığı takdirde fark edilecek bir problem haline gelmez. Ancak bazı memeleri asimetrik görüntüsü estetik bir problem olarak meydana gelebileceği gibi gözle görülecek bir fark yaratıyor olabilir. Gözle görülür bir fark yaratan göğüs eşitsizlikleri çeşitli operasyonlar aracılığı ile düzeltilebilir.

Meme Asimetrisi Nedir?

Memede şekil bozukluğu olarak adlandırılmakta olan meme asimetrisi her iki meme boyutunun birbirinden farklı olması durumu olarak ele alınabilir. İsminden anlaşılacağı üzere bu durum her iki memenin birbirinden farklı görüntü ve boyutlara sahip olması ile sonuçlanır. Neredeyse bütün kadınlarda meydana gelen bir problem olan meme asimetrisi, bazı kadınlarda çok daha belirgin şekilde görülür. Meme eşitsizlikleri belirli bir seviyeye kadar normal sayılsa da dışarıdan bakıldığı takdirde gözle görülür bir fark yaratıyor olması normal bir durum olarak ele alınmaz.

 

Meme Asimetrisi Neden Olur?

Hemen hemen her kadının yaşadığı bir problem olan asimetrik meme pek çok farklı sebep dolayısıyla gerçekleşiyor olsa da genellikle doğumsal bir durumdur. Bir memenin diğerinden daha az gelişmesi ya da diğerinin daha fazla gelişmesi gibi durumlar sebebiyle meydana gelebilir. Bunun yanı sıra gebelik sürecinin ardından bebeğin emzirilmesi süreci esnasında da bir memenin diğerinden daha fazla süt üretmesi gibi eşitsizlikler meydana getirebilir.

Memede Şekil Bozuklukları Neden Olur?

Meme asimetrisi her kadının yaşayabileceği bir durumdur. Özellikle gebelik süreci ve ardından bu süreci takip eden emzirme sürecine bağlı olarak meydana gelen memede asimetrik yoğunluk artışı kilo verme ya da kilo alma gibi sebepler dolayısıyla da meydana gelebilir. Yoğun kilo verme süreci esnasında yağ dokusu kaybı yaşamak, göğüslerde asimetri yaşamaya neden olabilir.

 

Meme Asimetrisi Ameliyatı Fiyatları

Memede asimetri ameliyatı fiyatı dışarıdan bakıldığında rahatsız edici bir asimetri ile karşılaşan kadınlar tarafından merak ediliyor. Bu problemin neden meydana geldiği, hastanın operasyondan ne gibi bir beklentisi olduğu ve uygulama esnasında dikkat edilmesi gereken etkenler fiyatın değişkenlik göstermesinin sağlıyor.

Meme Asimetrisi Nasıl Düzelir?

İki memenin birbirinden farklı boyut ve görüntülere sahip olması durumu “Memede asimetri nedir?” sorusuna yanıt olarak verilebilir. Düzeltme esnasında hastanın istek ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulur. Genellikle büyük olan meme küçültülerek küçük meme ile eşit görüntüye kavuşturulur. Bu şekilde gerçekleştirilen operasyon çok daha başarılı sonuçlar doğurur. Bazı durumlarda ya dokusu almak yerine küçük memeye silikon yerleştirerek büyük memeyle aynı görüntüye sahip olması da sağlanabilir.

Meme Asimetrisi Tipleri Nelerdir?

Memede orantısızlık olarak kendini gösteren bu durum farklı tiplerde meydana gelebilir. Doğuştan olabilecek bir durum olan asimetri, gebelik sürecini takip eden emzirme sürecine bağlı olarak da gelişebilir. Bunun yanı sıra bazı durumlarda travmaya bağlı meme asimetrisi ile karşılaşmak da mümkündür.

Travmaya Bağlı Meme Asimetrisi Nedir?

Kilo verme sürecinde ani bir şekilde yağ dokusunda yoğun kayıp travmaya bağlı meme asimetrisi ile karşılaşmaya neden olabilecek bir problemdir.

Asimetrik Meme Dokusu Nedir?

Göğüs asimetrisi her iki meme boyutunun birbirinden farklı olması durumu olarak ele alınabilir. İki meme birbirinden farklı olsa da dokuda herhangi bir farklılık görülmez. Ancak bazı durumlarda meme dokusunda da farklılıklar meydana gelebilir.

Meme Kanseri ve Meme Asimetrisi İlişkisi

Göğüs asimetrisi pek çok kadın tarafından meme kanseri ile ilişkilendirilen dolayısıyla büyük bir tedirginlik uyandıran durumların arasında yer alır. Meme asimetrisi doğuştan geliyorsa ya da gebelik sürecinin ardından meydana geldiyse meme kanseri ile ilişkilendirmek doğru olmayabilir. Ancak bazı durumlarda bir memenin diğerine göre daha belirgin ve şiş olmazsa meme kanserinin habercisi olabilir.

Meme Asimetresi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Memede şekil bozukluğu olan kişilerin plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları ile görüşmeleri gerekir. Eğer memede şekil bozukluğu sonradan meydana geldiyse herhangi bir hastalık ihtimalini ortadan kaldırmak için süreçte bir onkolog ile görüşülmesi de gerekebilir. Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları fiziksel muayene sonrasında meme dokusunu detaylı incelemek için mamogram çekilmesini isteyecekleri için sonradan meydana gelen kitlelerin fark edilmesi mümkün olur.
Meme asimetrisi ameliyatı meme büyütme, meme küçültme, meme dikleştirme ve meme dolgusu uygulamalarından bir veya ikisinin bir arada yapılması ile gerçekleştirilmektedir. Meme dolgusu haricinde diğer operasyonlar genel anestezi altında yapılmaktadır. Genel anestezi altında yapılan her cerrahi operasyonun belirli riskleri bulunmaktadır.

Bu nedenle risklerin doğru hesaplanabilmesi için doktor ile görüşürken tıbbi geçmiş hakkında detaylı bilgi verilmesi önemlidir. Kronik hastalıkların önceden konuşulması, düzenli kullanılan ilaçların bildirilmesi ve operasyondan önce doktorun önerilerinin eksiksiz yerine getirilmesi riskleri azaltmak açısından önemlidir.
Meme asimetrisi ameliyatının zaman planlaması yapılırken durumun detaylı incelenmesi gerekir. Meme asimetrisi her zaman kozmetik bir sorun değildir. 10 – 24 yaş aralığında nadiren de olsa görülen bir memenin aşırı büyümesi olarak bilinen virginal hipertrofi gibi durumlarda planlama farklılaşabilir.

Genel olarak tüm meme estetiği operasyonları için tavsiye edilen yaş 18’i doldurmuş olmaktır. Vücut gelişiminin tamamlanmış olması ve kişinin vücudu ile ilgili sağlıklı karar alabilecek zihinsel ve duygusal olgunluğa erişmiş olması açısından bu yaş sınırı dikkate alınmaktadır.

Ancak yaşam kalitesini düşüren, kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığını ciddi anlamda etkileyen durumlarda gerekli olan izin ve onayların alınabilmesi halinde operasyonda daha erken yaşlarda yapılabilmektedir.
Meme asimetrisi ameliyatı sonrasında kısmi süreli, geçici his kaybı olması mümkündür. Ancak bu ihtimal hangi yöntemle asimetrinin giderileceğine karar verilmesi ile değişiklik gösterecektir. Meme büyütme, meme dikleştirme ve meme küçültme operasyonları sonrasında his kaybı beklentisi vardır ama his kaybının kalıcı olması genellikle beklenmez. Meme dolgusu ile meme asimetrisi düzeltileceği zamanda uygulama yapılan bölgede 1-2 gün süren uyuşma ve his kaybı olması normal karşılanmaktadır.
Meme asimetrisi ameliyatlarından sonra dikişler kullanılan tekniğe göre farklı zamanlarda alınabilmektedir. Meme dolgusu ile asimetri düzeltme işlemlerinde dikiş ihtiyacı olmamaktadır. Dolgu dışındaki operasyonlarda ise kullanılan dikişe ve yapılan kesiye göre süreç değişmektedir. Kendinden eriyen dikiş kullanımı ile operasyon gerçekleştirildiği zaman dikişlerin alınmasına gerek kalmaz. Dikiş alınması gerekiyorsa operasyona bağlı olarak 7 – 14 gün arasında dikişler alınmaktadır.
Meme estetiği sonrasında doğal görünüm elde etmek mümkündür. Eğer operasyonu yaptıracak kişi doğal görünüm noktasında endişelere sahipse ufak değişiklikler ile ameliyatın planlanması yeterli olabilir. Meme büyütme estetiği ile asimetri düzeltilecekse görünümün daha doğal olması için damla formundaki protezler kullanılır ve gerek olması durumunda her iki memeye müdahale edilerek dokunma hissinin de eşitlenmesi sağlanabilir.
Meme asimetrisinin nedenine ve şiddetine göre operasyonun anlaşılma ihtimali değişiklik gösterir. Juvenil hipertrofisi, virginal meme hipertrofisi ya da tüberöz meme gibi sorunlara bağlı meydana gelen asimetrilerde ciddi değişimler elde edilir. Temelde elde edilen görüntü memenin doğal görünümüdür ancak öncesinde kişinin bu sorununu bilen kişilerin operasyonu fark etmesi mümkündür.

Çünkü memelere yapılan müdahaleler ile dikkat çekici şekil bozuklukları ortadan kaldırılmış olur. Çok belirgin olmayan asimetrilerde operasyon planlaması doğal görünümü koruyacak şekilde yapılırsa operasyon uzman kişiler dışında fark edilmemektedir.
Meme asimetrisi ameliyatı kapsamı ne olursa olsun anestezi ile yapılmaktadır. Dolgu uygulamalarında lokal anestezi ya da sedasyon uygulamaları tercih edilirken cerrahi operasyonlarda genel anestezi uygulanmaktadır. Bu nedenle meme asimetrisi ameliyatı sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Anestezinin etkisini bitmesi ile birlikte bölgede bir miktar ağrı olması normaldir. Doktor tarafından önerilen ağrı kesiciler ile operasyon sonrasında oluşan ağrı kontrol altına alınabilmektedir.
Meme asimetrisi ameliyatı ağrılı bir işlem değildir. Operasyon esnasında kişi herhangi bir ağrı hissetmez. Operasyondan sonra ise bölgeye yapılan müdahaleye bağlı olarak bir miktar ağrı olabilir. Ancak bu durum ağrı kesiciler ile kontrol edilebilir seviyede olacaktır.
Meme asimetrisi ameliyatı doğum yapmaya engel olabilecek bir operasyon değildir. Ancak operasyonun kapsamına göre emzirme işlevinin korunması için adımlar atılması gerekebilir.
Kişinin genel sağlık durumu ameliyat olmak için uygun olmayanlara,
Operasyonda emzirme işlevinin kaybedilmesi riski varken çocuk sahibi olmayı düşünenlere,
Hamilelik ve emzirme döneminde olanlara,
Kanser tedavisi gibi devamlılık önemli olan türde tedavi gören kişilere meme asimetrisi ameliyatı yapılmamaktadır.
Meme asimetrisi ameliyatı temelde asimetrinin giderilmesi için tercih edilen meme estetiği uygulamasının tek ya da her iki memeye yapılmasıdır. Bu nedenle meme asimetrisi ameliyatını ele alırken asimetrinin nasıl giderilmesine karar verildiğine bakılması gerekir.

Tüm meme estetiği operasyonlarında temel amaç minimal düzeyde iz kalmasını sağlamaktır. Bu nedenle kesi açılması gereken durumlarda memenin katlanma çizgisi ve aerola tercih edilir. Bu sayede operasyon sonrası izin en az görünen yerlerde olması sağlanır. Ayrıca hızlı iyileşen ve iz kalma ihtimali düşük olan noktalarda da kesi yapılarak operasyon yapılabilmektedir.

Meme asimetrisi ameliyatı sonrasında iz kalma ihtimali operasyonda kesi açılıp açılmadığı ile ilişkilidir. Hangi teknik uygulanırsa uygulansın kozmetik faktörler göz önünde bulundurularak operasyon yapılacağı ve estetik dikiş atılacağı için iz kalsa bile rahatsız edici boyutlarda olmamaktadır.
Meme asimetrisi ameliyatı sonrasında kişinin normal rutinine dönmesi için belirli bir süre gerekeceği unutulmamalıdır. Meme dolgusu haricinde diğer yöntemler ile yapılan meme asimetrisi ameliyatı sonrasında 1 gece hastanede kalınması, taburcu olunduktan sonra da evde istirahate devam edilmesi gerekir. Bölgeyi yormamak ve atılan dikişleri zorlamamak için kolların aktif olarak kullanılmaması tavsiye edilmektedir.

İlk 2 hafta sakin bir yaşam tarzını benimsemek iyileşme süreci açısından faydalı olacaktır. Operasyon sonrasında sutyen kullanımı doktor tarafından önerildiyse korsenin aksatılmadan kullanılması gerekir. İlk 4 hafta normal 8 haftanın sonunda ağır sporlar yapılabilir, normal yaşama tamamen dönüş sağlanır.
Meme asimetrisi ameliyatı sonrasında 2 hafta kadar cinsel ilişkiden kaçınılması önerilir. Bu sağlıklı bir iyileşme süreci açısından önemlidir. Operasyondan sonra iyileşme süreci tamamlandığı zaman kişi kendine olan güvenini kazanacağı ve vücudu ile barışacağı için cinsel hayatın olumlu olarak etkilenmesi beklenir.
Meme asimetrisi düzeltmek için 4 farklı yöntem vardır. Meme büyütme estetiği, meme küçültme estetiği, meme dikleştirme estetiği ve meme dolgusu ile meme simetrisi düzeltilebilir. Her operasyonun gereksinimleri farklı olduğu için teknikleri, süreleri ve iyileşme süreçleri farklı olabilir. Cerrahi müdahalenin söz konusu olduğu meme büyütme, küçültme ve dikleştirme uygulamaları genel anestezi altında yapılmaktadır.

Meme dolgusu uygulaması da kullanılacak dolgu maddesine göre farklı şekillerde uygulanır. Liposuction ile alınan yağ dokusunun enjeksiyonu yapılacaksa lokal ya da genel anestezi tercih edilirken; insan vücudu ile uyumlu dolgu maddelerinin kullanılacağı durumlarda lokal anestezi ya da sedasyon tercih edilebilir.
Meme estetiği ameliyatlarının kapsamına göre emzirme işlevinin korunması ile ilgili süreç değişmektedir. Yeni teknikler sayesinde süt üretimi yapan lobüllerin ve üretilen sütü meme ucuna taşıyan süt kanallarının korunması mümkündür. Yapılacak operasyonun kapsamına göre emzirme işlevinin kaybedilme ihtimali düşük olsa da vardır.

Bu nedenle planlama sürecinde emzirme işlevinin korunmasına yönelik adımlar atılması gerekebilir. Kişinin çocuk sahibi olma isteğine bağlı olarak planlama yapılması olumsuz ihtimallerin ortadan kalkması açısından önemlidir.
Meme asimetrisi ameliyatı sonrasında gerekli önlemler alınmazsa ve iyileşme sürecinde dikkatli davranılmazsa iltihaplanma olabilir. Operasyon sonrasında operasyonun kapsamına göre ağrı kesici antibiyotik kullanımı tavsiye edilebilir. İlaçların düzenli kullanılması, ameliyatlı bölgenin bakımına dikkat edilmesi, iyileşme sürecinde dikişlere zarar verecek ağır hareketlerden kaçınılması herhangi bir komplikasyon oluşma ihtimalini azaltır.
Meme asimetrisi ameliyatı eğer cerrahi teknikler ile yapılacaksa 1-4 saat aralığında sürebilir. Bu operasyonda süre yapılacak işlemlere ve işlemlerin her iki memeye yapılıp yapılmayacağına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Meme dolgusu ile meme asimetrisi düzeltilecekse ve laboratuvar ortamında hazırlanan bir dolgu kullanılacaksa operasyon yaklaşık olarak 45 dakika sürer. Eğer kişiden liposuction ile alınan yağ dokusu memeye enjekte edilecekse bu operasyonunda 1-2 saat aralığında sürmesi beklenmektedir.
Meme asimetrisi ameliyatı meme büyütme, küçültme ve dikleştirme operasyonları kapsamında yapıldıysa 1 gün hastanede kalınması gerekir. Taburcu olurken drenler çıkarılabilir. Eğer taburcu olurken drenler çıkarılmazsa operasyondan 2-3 gün sonra yapılacak doktor kontrolünde drenlerin çıkarılması gerekir.

Drenler çıkarıldıktan sonra kişi üst bedenini çok yormamak şartıyla normal hayatına dönebilir. Ancak ilk 2 hafta vücudu çok yormamak ve dikkatli davranmak önemlidir. 2 haftanın sonunda hafif tempolu yürüyüş gibi üst bedeni çok yormayacak aktivitelere başlanabilir. Operasyondan iki ay sonra yoğun aktivitelere dönüş mümkündür.
Ameliyattan sonra dikiş atılan yerlerde iyileşme başladığı zaman hafif kaşıntı meydana gelmesi olasıdır.
Operasyondan sonra korse kullanımı gereksinimi sürece göre değişiklik gösterebilir. Meme büyütme, küçültme ve dikleştirme operasyonlarından sonra korse kullanımı çoğu zaman önerilmektedir. Meme dolgusu yapıldıktan sonra korse kullanımı gerekmeyebilir.

Ekibimizle Tanışın

Sizi Arayalım

    Ülke time_zone utm_source Offline Conversion ref utm_campaign
    whatsapp logo
    X

    Estecenter
    Çevrimiçi

    Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇

      Ülke time_zone utm_source Offline Conversion ref utm_campaign