Jinekomasti nedir? Jinekomasti en basit tabirle erkek memesinin aşırı gelişmesidir. Bir kadın hormonu olan östrojenin çok fazla olmasına veya bir erkek hormonu olan testesteronun çok az olmasına tepki olarak, meme dokusu normalden daha fazla şişer. Buna jinekomasti denir. Jinekomasti, cerrahi bir operasyon ile çözülebilir.
Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?
Jinekomasti nedir sorusuna yanıt bulduğumuza göre artık jinekomastinin nasıl anlaşıldığını açıklayabiliriz. Jinekomasti, yetişkin veya ergen erkeklerde göğüslerin büyümesine ve bazı durumlarda göğüslerde hassasiyet oluşmasına neden olabilir. Jinekomasti, tek göğsü etkileyebileceği gibi iki göğüste birden de ortaya çıkabilir. Şişmiş meme dokusu ergenlik döneminde erkeklerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu durum 2 yıl kadar sürebilir ancak genellikle ilk yıl içinde kaybolmaya başlar. Eğer bu durum ergenlik sonrası dönemde de devam ederse, jinekomasti yaşıyor olabilirsiniz. Doktorunuzdan randevu alarak jinekomasti teşhisi konusunda destek alabilirsiniz.
Jinekomasti Belirtileri
- Jinekomasti yaşayan erkeklerin göğüslerinde deri sarkması görülebilir. Bu deri sarkmasının sonucu olarak meme ucu göğsün alt kısmına doğru bakar. Jinekomasti belirtilerinden birisi deri sarkmasıdır.
- Yuvarlak, kadın memesi görünümünde göğüsler de jinekomasti belirtisidir.
- Bazı erkeklerde ise sivri göğüsler görülebilir. Bunun sebebi de jinekomasti olabilir.
- Erkek göğsünde meme ucunu çevreleyen ve areola denilen alan küçük ve düzdür. Jinekomasti yaşayan erkeklerde ise kabarık meme uçları ve geniş areola görülebilir.
Jinekomasti Neden Olur?
Yenidoğan bebeklerde jinekomastiye anneden gelen östrojen neden olur. Erkek bebeklerde şişmiş meme dokusu sık görülür. Şişmiş meme dokuları 6 aylıkken yavaş yavaş kaybolmaya başlar fakat bazı bebeklerde kaybolma daha uzun zaman alabilir. Bu gayet normal bir durumdur.
Ergenlik çağındaki erkeklerde şişmiş meme dokusu yaygın bir şekilde görülür. Bu şişkinlik 2 yıl boyunca görülebilir ancak ilk yıl içinde kaybolmaya başlar. Jinekomastinin bir diğer sebebi de östrojen üreten bir tümörden de olabilir. Göğsünde normalden farklı olarak bir meme tomurcuğu hisseden veya gözle fark edilecek kadar büyüme gören kişilerin, ergenlik dönemi sonrası doktora danışması faydalı olacaktır.
Genç erkeklerde jinekomasti, hormonal değişikliklerinden kaynaklanır. Ergenlik döneminde bunun görülmesi çok normal karşılanmaktadır. Doktora görünmenize gerek yoktur. Jinekomasti, ergen erkeklerde 6 ay ile 2 yıl arasında yavaş yavaş kaybolmaya başlar.
Yetişkin erkeklerde jinekomastiye genellikle karaciğer veya akciğer kanseri, karaciğer sirozu, aşırı aktif tiroid veya hipofiz bezi, adrenal bezler veya testis kanseri gibi hormon sorunları gibi durumlar veya başka bir hormonal problem sebep olabilir. Alkol ve uyuşturucu kullanımı da jinekomastiye neden olabilir. Yetişkin erkeklerde jinekomastinin bir diğer sebebi de hormon dengesizliği olabilir.
Bazı ilaçların kullanımı da jinekomastiye neden olabilir.
Jinekomasti Nasıl Tespit Edilir?
Jinekomasti genellikle fizik muayene ile teşhis edilebilir. Çoğu durumda, herhangi bir test yapılmasına gerek olmaz. Ancak bazı şüphe uyandıran durumlarda biyopsi yapılması gerekebilir.
Göğsünde şişmiş meme dokusu fark eden hastalar, aile içerisinde meme kanseri hastalığı geçirmiş kişiler olup olmadığı konusunda doktoruna bilgi vermelidir. Ailede meme kanseri geçmişi varsa, biyopsi ile göğüsteki şişkinlik kontrol edilebilir.
Jinekomasti Ameliyatı Fiyatları
Jinekomasti muayenesi sonucunda jinekomasti teşhisi koyulan erkekler jinekomasti ameliyatı ile bu problemden kurtulabilirler. Jinekomasti ameliyatı fiyatları ve jinekomasti hakkında daha fazla bilgi almak için Este Center ile iletişime geçebilirsiniz.